Nieuws - Bijeenkomst WAVE & Kans+

WAVE06 december 2021

Zorg goed voor mijn kind

Tijdens een bijeenkomst van Kans+ en Project WAVE gingen eind november 15 ouders en verwanten van mensen met een ernstige verstandelijke beperking in gesprek met twee hoofdonderzoekers en een outsider-onderzoeker van Project WAVE. Herkennen zij de ervaringen die de bij WAVE betrokken outsider-onderzoekers de afgelopen twee jaren in hun trajecten hebben opgedaan?

VASTE MENSEN ZORGEN VOOR VERTROUWEN

Allereerst: ja, veel was voor de naasten herkenbaar. Maar omdat hun rol, positie en betrokkenheid op veel punten van die van de outsider-onderzoekers verschilt, kwamen ook nieuwe, andere aspecten en perspectieven ter sprake. Zo werd bijvoorbeeld benadrukt dat het nodig is om als naaste belangrijke informatie en kennis over je verwant met het zorgpersoneel te (kunnen) delen.

Maar hoe doe je dat? Zeker tegen de achtergrond van steeds wisselend zorgpersoneel is juist dat namelijk vaak moeilijk: steeds opnieuw moet je als verwante jouw verhaal vertellen. Een vast team en vaste mensen daarentegen scheppen vertrouwen. Dat maakt het makkelijker om elkaar als verwanten en zorgpersoneel te steunen, ervaring met elkaar te delen en elkaar input te geven.

BAND MET ZORGVERLENERS

Het levensverhaal en de geschiedenis van een client te kennen, is belangrijk voor het verlenen van goede zorg. Alleen: daarvoor zijn ruimte en tijd voor een gesprek nodig en allebei zijn er vaak niet. Naasten wegen daarom telkens weer af welke informatie ze delen en wat voor wie relevant is. Een ouder vertelde dat hij daarom een “schijf-van-5” over zijn zoon heeft gemaakt die aan diens rolstoel hangt. Zo kan het zorgpersoneel snel zien wat hij wel en niet leuk vindt, wat hij wel en niet kan en nog meer informatie.

Voor naasten is het zoals gezegd heel belangrijk om een band met de zorgverleners te krijgen. Helaas blijkt dat (ook los van personeelswisselingen) niet altijd makkelijk. Het betrekken van ouders lijkt haast 'niet in het systeem' te zitten van zorginstanties. Ouders hebben soms zelfs het gevoel alsof zorgverleners hun een last vinden en informatie achter houden om gesprekken uit de weg te gaan. Dit leidt ertoe dat er wantrouwen ontstaat bij de ouders t.o.v. de zorginstantie.  

COMPLEXE ZORG

Maar naasten zien ook hoe ontzettend complex het voor de zorgverleners is om álle naasten een mandaat te geven. Als zorgteam heb je tenslotte niet met één client te maken maar met een aantal bewoners - en zij hebben allemaal families. En als familie van een client heb je dan wederom en bij wijze van spreken 5 of 6 schoonfamilies. De manier waarop zorg wordt vormgegeven heeft dus impact op alle betrokkenen.

ACHTEROVER LEUNEN

Een ouder zei: “Het hebben van een familielid met MVG heeft vaak “levenslang” een grote impact. Je zit in een spanningsveld tussen heel erg betrokken willen zijn en ook wel eens achterover willen leunen, omdat je voelt dat anderen goede zorg kunnen geven. Dit geldt zeker ook als je wat ouder wordt. Maar in vertrouwen wat meer achterover leunen kan niet als niet tenminste het personeel een constante is.”

Wil je meer weten? Lees dan hier het volledige verslag van deze bijeenkomst.

0 reacties  

WAVE

WAVE
Aantal blogs: 63

Inschrijven nieuwsbrief