Home / Het Project / Opbrengsten / Eindproducten outsider onderzoekers

Opbrengsten

Eindproducten

De outsider-onderzoekers vertaalden hun ervaringen en het kennis-makingsproces in hun casus allemaal op hun eigen manier in een eindproduct. Creatieve teksten, tekeningen, films en bijzondere ontwerpen, die symbool staan voor het traject of een belangrijk thema in de uitwisseling met de hoofdpersoon, insiders en/of naasten. Bedoeld voor de hoofdpersoon zelf, of om insiders te helpen.

De eindproducten staan één-voor-één symbool voor de inbreng en impact van de 12 outsider-onderzoeker.

Anne's eindproduct - Een puzzel en een tuin

Hoe kun je even uit je zorgrol stappen en gelijkwaardig iets samen doen? Anne was aan het zoeken hoe ze het beste een persoonlijke band kon opbouwen met Rian. Ze bedacht samen met haar te puzzelen, dat werd een succes. Anne moedigde ook de begeleiders aan om activiteiten met Rian te bedenken die ze zelf leuk vinden.

Als eindproduct maakte zij een heel persoonlijke puzzel voor Rian. En met een schutting en een tuintje verfraaide zij samen met zus Mary-Els het uitzicht van Rian, die tot dan op parkerende had auto's uitgekeken. 

 

Annemiek's eindproduct - Dagboekaantekeningen

Tussen april 2019 en april 2020 was Annemiek gekoppeld aan Elisa. Toen stopte haar onderzoek onverwacht.

Met haar dagboekje ‘Rust & reuring’ doet zij haar bevindingen als outsider-onderzoeker cadeau aan de begeleiders, verzorgers en behandelaars in de woonzorg en dagbesteding. Haar belangrijkste vraag is: hoeveel rust is eigenlijk goed voor Elisa? En hoe kunnen we ruimte maken voor vormen van reuring waar zij van geniet? 

Rust & reuring (download)

 

Boris' eindproduct - Animatiefilm

In zijn animatiefilm deelt Boris zijn verwonderde blik op zijn hoofdpersoon met ons. Zijn belangrijkste vraag is: hoeveel ruimte kan er zijn voor verbeelding in de afstemming tussen zorgprofessionals en mijn hoofdpersoon? En wat kan er ontstaan als we toe laten dat niet alles wat hij zegt waar hoeft te zijn?

Geanonimiseerde film 'Willem's verhaal' (link)

 

Marcel's eindproduct - Afscheidsbrief aan Özcan

Het was een zoektocht voor outsider-onderzoeker Marcel om in de wereld van zijn hoofdpersoon te stappen. Marcel is ex-militair en weet als geen ander hoe belangrijk het is om in een goed functionerend team te werken. Halverwege 2021 kijkt hij in een brief terug op dat traject, hoe hij  van het ontmoeten van zijn hoofdpersoon via het introduceren van termen als ‘structuur’, ‘leiderschap’ en ‘samenwerken als gedragskundige, begeleider en teamleider’ uiteindelijk versneld afscheid nam van zijn hoofdpersoon Özcan. 

Brief  'Aan mijn hoofdpersoon'  (download)

 

Catrien's eindproduct - Blog 

Marcel vertrok eerder dan gepland als outsider-onderzoeker, omdat een nieuwe baan al zijn tijd en aandacht zou gaan opeisen. Catrien nam toen als nieuwe outsider-onderzoeker zijn plek over. Omdat Catrien geen verdere toegang kreeg tot Özcan, heeft zij geen eindproduct gemaakt. Zij schreef over de onmogelijkheid Özcan te leren kennen een blog.

‘Ik hoopte mijn hoofdpersoon te leren kennen’ (link)

 

Jan's eindproduct - Biografisch beeldverhaal 

“Elke zoveel maanden is het weer aan moeder om opnieuw kennis te maken met een professional én het verhaal te vertellen over haar zoon.” In twee jaar tijd telde outsider-onderzoeker Jan ruim veertig begeleiders die kwamen en weer vertrokken. Wat dit deed met Mark en ook met diens moeder, raakte Jan diep. Hoe moet Mark een veilig gevoel krijgen als iedereen hem steeds weer verlaat? En waar blijft de kennis over Mark als het personeelsverloop zo hoog is?

Jan maakte daarom als eindproduct een geïllustreerd boekje, in samenspraak met Marks moeder en zus: geschreven vanuit het perspectief van Mark en bedoeld voor alle (nieuwe) mensen die voor hem zorgen.  

Over Mark - een beeldverhaal  (download)

 

Mark's eindproduct - Korte film

De korte film ‘Kanten van Casper’ documenteert de zoektocht van outsider-onderzoeker Mark. Het is een  proeve van nieuwsgierigheid. Mark bezocht Casper gedurende tweeënhalf jaar bijna wekelijks. Gaandeweg die periode werd Mark zich meer en meer bewust van verschillende kanten van Casper – en van hem zelf. Met zijn film nodigt Mark jou als kijker uit om Caspers universum binnen te stappen, en te reflecteren op wat jou dan opvalt.

Kanten van Casper (link)

 

Mats' eindproduct - Speelmateriaal

Voor Mats was zijn hoofdpersoon Henk een oude man en een klein jongetje tegelijk. Dat maakte Henk voor hem bijzonder en ook heel toegankelijk, want we zijn allemaal jong geweest. Mats wilde graag met Henk samen spelen als het kleine jongetje dat hij is. Een jongetje dat zijn energie kwijt kan, dat ondeugend mag zijn en de grenzen opzoekt. Samen met twee begeleiders heeft Mats twee spellen bedacht, deze getest en verfijnt: blokken en een spel dat uit stokken en ballen bestaat – allemaal in roze, de lievelingskleur van  zowel Henk als Mats. 

Roze ballen (download)Roze blokken (download)

 

Nout's eindproduct - Handpan, lied en verslag

In zijn terugblik ‘Twee jaar Henk’ beschrijft Nout zijn eerste ontmoetingen met zijn hoofdpersoon Henk: “Tijdens mijn eerste bezoeken liep en keek Henk strak langs me heen. Pas na verloop van tijd maakte hij, als bijna terloops, zijn eerste contact met me. Reikte hij opeens zijn voet voor een massage aan. Volgde er later een knuffel. Ik ging daar enthousiast op in en Henk trok zich dan snel terug. Typisch Henk. Hij draait zijn rug naar me toe op zijn bankje maar kijkt ook weer even om, even controleren of ik er nog ben.” Het wordt duidelijk hoe Nout uiteindelijk een handpan (de hang) in de woning van Henk introduceerde en daarmee een vruchtbare aanzet gaf tot een wekelijks terugkerende muziekmiddag.

Twee jaar Henk (download), Lied voor Henk (luisterlink)

 

Sanneke's eindproduct - Verhalenbundel, voeldeken en activiteitenthermometer

Sanneke maakte onder andere de verhalenbundel ‘Samen met Sandra’ en de poster ‘activiteitenthermometer’. De poster is een hulpmiddel voor begeleiders om in situaties waarbij Sandra gespannenheid begint te tonen niet in de oude en automatische reactie terug te vallen van ‘alleen-maar-escalatie-vermijden’. Er zijn zo veel andere mogelijkheden om iets met elkaar te doen! De verhalen in de verhalenbundel zijn inspiratie voor de begeleiders om op zoek te gaan naar nieuwe ervaringen, die hen én Sandra plezier en ontspanning bieden. 

Verhalenbundel (download), Activiteitenthermometer (download)

 

Titus' eindproduct - Geïllustreerde gedichten en bewegingsprogramma

In april 2019 ontmoette Titus zijn hoofdpersoon Tamara voor het eerst. Langzaam leerde hij ook de  wereld rondom haar kennen. Hij kreeg veel respect voor de inzet van de begeleiders. Samen met de bewegingsagoog ontwierp hij een speciaal lichaamsgericht oefenprogramma voor Tamara. En hij schreef zeven gedichten over en voor Tamara. Een collega outsider-onderzoeker maakte daar illustraties bij.

Tamara (download)

 

Peter's eindproduct - Schilderij van Raymond

Raymond heeft de schilderij van Peter nog tegoed

 

 

Inschrijven nieuwsbrief