Nieuws - WAVE bij bureaubijeenkomst VGN

WAVE18 april 2022

WAVE was uitgenodigd om tijdens een bureaubijeenkomst van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) meer te vertellen over de concrete resultaten van het project. Hoofdonderzoeker Gustaaf Bos, outsider-onderzoeker Mark, de moeder van zijn hoofdpersoon Casper, Anne-Marie, en twee van Caspers begeleiders, Manon en Wout, vertelden vanuit hun perspectief over WAVE. Ook over de korte film 'Kanten van Casper' die Mark over de tijd met zijn hoofdpersoon gemaakt heeft, gingen de deelnemers met elkaar in gesprek. De reacties waren enthousiast:

“Ik vond het bijzonder om zo'n uniek inkijkje te krijgen in het dagelijks leven van Casper. De puurheid van Casper en de grote betrokkenheid van de mensen om hem heen - met de complexiteit die daar bij komt kijken - raakte mij. Tegelijkertijd hield het mij een spiegel voor over mijn eigen manier van denken. Mijn hunkering om het gedrag van Casper in de film te willen verklaren. Het liefst in lijn met visie 2030. Ik projecteerde mijn eigen verlangens naar sociaal contact en erkenning op Casper. Mijn lessen: wat vaker het niet precies willen weten en meer ‘zijn’.”

“Het blijft bijzonder als je zo mee mag kijken in iemands leven. En confronterend hoe snel je conclusies trekt uit wat je denkt te zien. Het gesprek erna was te kort!”

“Ik vond het erg waardevol & inspirerend. En inderdaad heel bijzonder om mee te mogen kijken met Casper! dank daarvoor”

“Leuke, informatieve en bijzondere bijeenkomst. De moeder van Casper vertelde dat dit voor haar de eerste keer was dat ze in gesprek ging na aanleiding van de film. Dapper en mooi verteld. Het lijkt me onwennig om met een groep in gesprek te gaan over het gedrag van je zoon. Knap gedaan! Ook voor mij was het een spiegel omdat ik de constante neiging voelde om te zoeken naar verbale communicatie uitingen. Zijn moeder bleef herhalen dat we dit los moeten laten omdat je het gewoon niet weet. Daarnaast respect voor de vele wandelingen en het tempo dat daarbij aangehouden wordt. Dat maakt de sportschool overbodig.”

2 reacties  

Gert Rebergen - 02-05-2022 13:01:36

Was Casper er zelf niet bij aanwezig? Niets zonder ons over ons, geldt toch ook voor mensen die hun ervaringen niet tot spreken (kunnen) brengen?


Gustaaf Bos - 10-05-2022 08:03:35

Hé Gert, alweer een tijdje geleden dat we contact hadden. Casper houdt niet van stilzitten, en niet van contact met de meeste andere mensen. Kom je na de zomer naar de expositie van WAVE? Daar wordt de film van Casper ook vertoond – en gaan we daarna (mede in reactie op de film) in gesprek over onszelf. Welkom!


WAVE

WAVE
Aantal blogs: 19

Inschrijven nieuwsbrief