Blog Manú

Manu - nieuwkomer22 maart 2021

Het hart in een kooi

In het kader van mijn afstudeeropdracht heb ik onlangs aan een bijeenkomst van de outsider-onderzoekers deelgenomen. Om het thema van de bijeenkomst samen te vatten, heb ik dit plaatje gekozen.

Bij alle outsider-onderzoekers vond ik de voorzichtigheid erg opvallend en daarbij maakte het niet uit, waar in hun proces de outsiders zich bevinden. 

Mats besprak een mooie doorbraak in zijn casus (zie hier de link naar zijn blog daarover) waarbij hij met zo veel geluk vertelde over het plezier dat hij bij zijn hoofdpersoon had gezien. Maar aan de andere kant klonk het ook erg onzeker. Door de vragen die de andere outsiders stelden, kwam naar voren waarom dat zo was: Mats vertelde dat hij niet wist of de activiteit die hij bedacht heeft duurzaam zal zijn. Hoe lang zal het geluksmomentje bij zijn hoofdpersoon blijven? Het liefst heel lang natuurlijk, maar de angst dat het maar van korte duur is, is aanwezig.

Ook bij outsider-onderzoeker Jan was er veel emotie over dit soort geluksmomentjes. Voor hem voelt het alsof de zorg vast zit in regels. Waar is de liefde in de zorg gebleven?

Het viel mij op dat iedereen meteen wist wat Jan bedoelde en hetzelfde op de een of andere manier ook al in de eigen casus mee had gemaakt. Hier en daar hoorde ik ook wel verhalen over het terugvinden van de liefde in het team van een casus. Ook zorgverleners zijn natuurlijk ooit begonnen vanuit die liefde naar de medemens, maar door bezuinigingen en regels wordt dit soms erg moeilijk gemaakt. Er vormt zich dan een soort cirkel rondom een casus en WAVE richt zich erop om deze te doorbreken.

Het raakte mij dat iedereen ook zo meeleeft in zijn of haar casus en het niet meer alleen ziet als een project. Ze willen echt de casus helpen te verbeteren en ik zie dat iedereen daar heel veel voor doet.

De openheid van sommige zorgteams vind ik trouwens ook het benoemen waard. Het lijkt mij erg lastig om van een buitenstaander dit soort punten (zoals over de liefde) terug te horen. Ermee aan de slag gaan kan ook lastig gaan, maar het levert (zoals ik heb gehoord) hele mooie dingen op. Het hart kan dan weer uit het kooitje komen.

Manú, maart 2021

(Manú de Korte is in het kader van haar afstudeeropdracht (HvA) bij Project WAVE betrokken.)

0 reacties  

Manu - nieuwkomer

Manu - nieuwkomer
Aantal blogs: 1

Inschrijven nieuwsbrief